granica ciągu
Karolina: obliczyć granicę ciągu
| | 4(n−1)(n2+3)√2n | |
an = |
| |
| | √4n3+7n+2(n2−8) | |
11 lis 21:50
sushi_ gg6397228:
= 2√2
11 lis 22:02
Karolina: mogłabym prosić o sposób rozwiązania?
11 lis 22:12
sushi_ gg6397228:
jaki jest stopien wielomianu w liczniku, a jaki w mianowniku
11 lis 22:14
Karolina: w liczniku 32 a w mianowniku 3?
11 lis 22:22
sushi_ gg6397228:
w liczniku widze " tylko wyrazenia z n " (n)*(n2)* √n =...
w mianowniku widze " tylko wyrazenia z n " √n3*(n2) =...
11 lis 22:24
Karolina: więc jak to rozpisać?
11 lis 22:39
sushi_ gg6397228:
nie dostalem odpowiedzi na post o 22.14, pomimo podpowiedzi o 22.24
11 lis 22:44
Karolina: czyli w obu 3 12 ?
11 lis 22:50
Rivi: Sushi, jesteś pewny, że wyjdzie 2√2? A nie +∞? przecież w liczniku będzie 4√2√nn3 w
mianowniku 2n3, więc zostanie 2√2√n czyli → +∞
11 lis 22:51
sushi_ gg6397228:
zgadza sie −−> jak sa takie same stopnie to
| | wspolczynniki przy "n" | |
granica === |
| |
| | wspolczynniki przy "n" | |
lub dzielisz licznik i mianownik przez n
3,5 , bo nie ma sensu wymnazac skladnikow
11 lis 22:53
Rivi: A przepraszam, znów mój błąd... heh
11 lis 22:55
Karolina: dziękuję
11 lis 22:58