moduły
gucio: |2x−1| − |3x+2| ≤ 7
jak mam to rozwiązać?
11 lis 21:30
11 lis 21:31
gucio: ja nie mam tu podanych miejsc zerowych, ani przedziałów. jak mogę to rozwiązać?
11 lis 21:34
sushi_ gg6397228:
przeczytaj link
11 lis 21:35
gucio: |2x−1| − |3x+2| ≤ 7
(−2x+1) − (−3x−2) ≤ 7
x − 3 ≤ 7
x ≥ 10
11 lis 21:39
sushi_ gg6397228:
widze, ze masz problem ze zrozumieniem tego co czytasz
wiec moze trzeba wrócić do 2−3 klasy SP
11 lis 21:43
kasz: znajdz taka liczbe za x, aby w module wyszlo 0
przedstaw te liczby na osi i wyznacz zbiory ( beda 3)
zrob 3 przypadki do kazdego po jednym zbiorze
11 lis 21:43
gucio: @sushi nie każdy zjadł wszystkie rozumy jak Ty. Ktoś może sobie nie radzić z matematyką, więc
bądź tak łaskaw/a i nie krytykuj innych, bo może poza rozsyłaniem linków, sama nic nie kumasz.
11 lis 21:45
krystek: Szukasz m zerowych pod modułem
I rozpatrujesz w przedziałach:
(−
∞−2/3)U<−2/3,1/2)U<1/2,
∞)
i tak 1) x∊(−
∞,−2/3) mamy −(2x−1)−[−(3x+20]≤7 ⇒...
2) x∊<.....) mamy
3)x∊<....) mamy ..
12 lis 10:30
Jolanta: Gucio kiedy 2x−1=0
12 lis 10:40
Jolanta:

Pewnie Cie nie ma a ja musze zaraz odejsc
tak właśnie szukasz miejsc zerowych
2x−1=0 3x+2=0
2x=1 3x=−2
zaznaczasz miejsca zerowe na osi i masz 3 przedziały takie jak napisał Krystek
wybieram dowolną liczbę z kazdego z przedziałów ,zeby ustalic znaki
biore −1 i podstawiam za x
2(−1)−1 =−3 wynik ujemny to zmieniam znaki będzie −2x+1
3x+2=3(−1)+2=−1 zmieniam znaki −3x−2
−2x+1−(−3x−2)≤7
−2x+1+3x+2≤7
x ≤4
podobnie trzeba zrobić w pozostałych 2 przedziałąch
12 lis 11:02
Jolanta: x który wychodzi musi miescic sie w przedziale x ≤4 ale przewdział jest (−
∞ −U{2}{{3}) czyli
12 lis 11:05
gucio: Jolanta kocham Cię normalnie

! Dziękuję Ci bardzo za pomoc

!
krystek Tobie też
serdecznie dziękuję

!

12 lis 21:07