wyznacz zbiory A i B
Ania: A={x∊R: |12−3x|≤15} , B={x∊R: |2x−4|<|2−x|+3}
11 lis 21:25
sushi_ gg6397228:
umiesz rozwiazac zwykla wartosc bezwzgledna
11 lis 21:26
11 lis 21:29
Ania: nie za bardzo. Po dziesieciu latach wrocilam do szkoly i malo pamietam
w A wyszlo mi x≤−1 i x≥9
w B wyszlo x<3 i x > 53
wydaje mi sie ze zle.Nie potrafie tego znow zajarzyc
11 lis 21:33
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
zauwaz, ze mozna w pierwszym wyciagnac przed |...| liczbe 3
11 lis 21:34
Ania: wiem ze mozna ale nie wiem wtedy co sie robi dalej
ja te zadania obliczylam bez wartosci
A:
12−3x≤15 12−3x≥−15
−3x≤15−12 −3x≥−15−12
−3x≤3/ : (−3) −3x≥−27/ : (−3)
x≤−1 x≥9
B:
2x−4<2−x+3 2x−4>−2−x+3
2x−4<5−x 2x−4>1−x
2x+x<5+4 2x+x>1+4
3x<9 / : 3 3x>5 / :3
x<3 x>53
11 lis 21:46
sushi_ gg6397228:
zawsze mozna sobie zrobic
3| 4−x| ≤ 15
| 4−x| ≤ 5 <==> −5≤ 4−x≤ 5 (mozna to zrobic na jedna podwojna nierownosc)
−9≤ −x ≤1
9≥x≥−1 lub jak zrobilas to po swojemu −−> wynik ten sam
11 lis 21:49
Ania: czyli jest dobrze?
B tez jest dobrze?
11 lis 21:50
sushi_ gg6397228:
B.
|2x−4|<|2−x|+3
2|x−2|<|2−x|+3
2|x−2|<|x−2|+3 (zamiana miejscami)
|x−2| < 3
−3<x−2<3
−1< x<5
11 lis 21:51
Ania: ja nie rozumiem
dlaczego nagle zostalo |x−2|<3
11 lis 21:59
sushi_ gg6397228:
2 y < y + 3 to y poszlo sobie na lewa strone
11 lis 21:59
Ania: ja rozumiem ze jest przeniesione
tylko nie wiem jak to jest obliczone
2|x−2||x+2| tak to wyglada rozpisane? i trzeba korzystac ze wzorow skroconego mnozenia czy co?
11 lis 22:06
Ania: sorrki bez tej dwojki na przodzie
11 lis 22:08
Eta:
2*

−

=

2*|x−2| − |x−2|= |x−2|
11 lis 22:08
Kasz: po lewej stronie masz 2 razy modul po prawej raz ten sam modul czyli odejmujesz po 2 stronach
ten modul i wychodzi |x−2| < 3
11 lis 22:08
Ania: aha

KOCHAM WAS
11 lis 22:10
Eta:
11 lis 22:10
oliś: A=(−1,5> B=(−∞,4>
17 lis 15:50
oliś: wyznacz zbiory A∪B,A∩B,A−B,B−A dane są zbiory A=(−1,5> B=(−∞,4)
17 lis 15:53