?
Patryk: Kapitał 5000 zł złożono w banku na 10 lat przy oprocentowaniu wynoszącym 5% i rocznej
kapitalizacji odsetek. Oblicz wielkość dopisywanych odsetek. Jak zmieniłaby się wielkość
kapitału, gdyby od odsetek naliczany był podatek w wysokości 20% w skali roku?
,Nie mogę obliczyć kapitału i odjąć od niego 20% ?
,muszę co rok odliczać podatek?
11 lis 20:50
Patryk: ?
11 lis 21:27
Aga: Nie możesz .Najpierw oblicz wysokość odsetek po roku.
5%*5000=250
5000+250=5250 kapitał wraz z dopisanymi odsetkami
Teraz oblicz wysokość odsetek po upływie dwóch
5%*5250=262,5
dopisz odsetki do kapitału i otrzymasz kapitał wraz z dopisanymi odsetkami po upływie 3 lat.
itd.
Jeśli chcesz wiedzieć ile będzie odsetek po 10 latach, to nie musisz tak liczyć, wystarczy że
skorzystasz z odpowiedniego wzoru.
11 lis 21:32