rozwiaż rownanie
Raito: |x2 −4| + | x2 − 5|=1
i sobie rozwiazalam ale chyba wyszlo źle:
1) x ∊ (−∞,−√5> U <√5, +∞)
x2 −4 + x2 − 5 = 1
x2 −5 = 0
x= √5 v −√5
2)
x∊ (−2,2)
−x2 +4−x2 +5−1=0
x2−4=0
x=−2 v 2
x∊(−√5,−2) U(2,√5)
x2 −4 − x2 −1 =0
0=0
i jak to ?
11 lis 20:47
sushi_ gg6397228:
nie mozna tak, trzeba zrobic na 5 przedzialow i dopiero wtedy pozbyc sie wartosci bezwzglednej
11 lis 20:59
11 lis 21:01
Raito: ale to na osi robilam i dla tych przedzialow tam zmiana znakow itp
11 lis 21:04
sushi_ gg6397228:
1) x ∊ (−
∞,−√5> U <√5, +
∞)
x2 −4 + x2 − 5 = 1
x2 −5 = 0
x= √5 v −√5
kolor czerwony to juz głupota jest−−> do czego to potrzebne

liczysz kolor niebieski
tak samo pozostale przyklady
11 lis 21:11
Raito: potrzebne
juz doszlam jak zrobic
x= √5 v −√5 potrzebne jest do tego ze z tym przedzial wyglada tak:
x∊<−√5,−2) U(2,√5>
dlatego ze wczesniejsze dwa x byly dobra odp i zawieraly sie w przedziale
12 lis 14:07