oblicz granice ciagu
eulalia: 3√n3+4n2−n, gdzie n−>∞
11 lis 20:03
Rivi: podpowiedź:
| | 3√n3+4n2+n | |
pomnóż przez |
| |
| | 3√n3+4n2+n | |
11 lis 20:13
eulalia: dziekuje za podpowiedz.
ale nadal nie widze rozwiazania.
bo wtedy bedzie roznica kwadratow, a w tym przypadku jest 3√
11 lis 20:18
11 lis 20:24
gwiazda: Musisz skorzystać ze wzoru (a−b)(a2+ab+b2)=a3−b3
11 lis 20:24
Rivi: nie...
| n3+4n2−n2 | | n3+3n2 | |
| = |
| = |
| 3√n3+3n2+n | | n3√1+3n+n | |
i na górze n
3, na dole n, widać, że dąży do +
∞
11 lis 20:32
Rivi: aj, przepraszam, faktycznie, trzeba przez to co pisali wyżej

za późno już ^^
11 lis 20:33
11 lis 20:34
eulalia: i nie przejmowac sie tym kwadratem w mianowniku? pewnie powinno sie dac to jakos ladnie
zredukowac. dzieki
11 lis 20:35
eulalia: no, faktycznie wyszlo 4\3
11 lis 20:36