Potrafi mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć pochodną tej funkcji?
student: y=√x √x
11 lis 19:46
Godzio:
√x√x = eln√x√x = e√x * ln√x
Dalej chyba wiadomo
11 lis 19:48
student: To zrobilem sam, ale nie wiem co dalej, jak to poznniej rozlozyc, ogolnie to nie za bardzo
umiem te pochodne rozwiazywac.....
11 lis 20:35
gwiazda: Pokaż sprawdzimy
11 lis 20:38
Godzio:
@gwiazka "... nie wiem jak dalej, ..."
(e√xln√x)' = e√xln√x * (√x * ln√x)'
Teraz nie ma opcji żebyś sam nie zrobił, masz tu pochodną iloczynu
11 lis 20:43
gwiazda: No ja wiem ze proste to , ale jak się uczy to na poczatku nie kazdy moze umiec odrazu
wszystkiego
11 lis 20:46
Godzio: Jasne, tylko poprosiłaś żeby pokazał

, a co miał pokazać skoro nie umie
11 lis 20:48
gwiazda: Bo nie zobaczyłam , że TY nie napisałeś tak jak teraz, wiem moja wina przepraszam.
11 lis 20:52
Godzio: Nie ma za co

Żeśmy się dogadali
11 lis 20:53
Trivial: Godzio, jak tam C? Zdane?
11 lis 20:53
gwiazda: Miejmy nadzieję , że teraz uda mu się zrobić
11 lis 20:54
Godzio: Trivial typek sobie nie przyszedł na zajęcia

i na swojej stronie napisał że na następny
raz, czyli w przyszły poniedziałek
11 lis 21:00
Trivial: aha.
11 lis 21:01
student: ok teraz juz wiem dzieki
11 lis 21:35
Godzio:
Jak wiesz to napisz wynik
11 lis 21:38
student: | | ln√x | | √x | |
Czy wychodzi cos takiego: e√xln√x * ( |
| + |
| ) ? |
| | 2√x | | x | |
11 lis 21:49
gwiazda: | | ln√x | | √x | |
Wiesz e√xln√x*( |
| + |
| bo pochodna z pierwiastka to gdzie |
| | 2√x | | √x*2√x | |
| | ln√x | | √x | |
tzw 2 zgubiłeś ? i wracasz do podstawienia czyli √x√x*( |
| + |
| ) |
| | 2√x | | 2x | |
12 lis 09:04
student: Ok dzieki
12 lis 12:35