Macierz odwrotna
maki: Wyznaczyć macierz odwrotną do podanej
A = 1 2 3
1 3 5
1 3 4
11 lis 19:02
Aga: sprawdź, czy istnieje macierz odwrotna.
Napisz jakim sposobem Cię uczono.
Czy najpierw liczyliście macierz dołączoną?
11 lis 19:07
pomagacz:
[ 1 2 3 | 1 0 0 ]
[ 1 3 5 | 0 1 0 ] ~ ...
[ 1 3 4 | 0 0 1 ]
lewą stronę trzeba sprowadzić do postaci macierzy jednostkowej, po prawej otrzymasz macierz
odwrotną
11 lis 19:12
maki: Jak sprawdzić w macierzy 3x3, czy jest odwracalna?
Na uczelni robimy to w taki sposób, że:
[A|b] = 1 2 3 | 1 0 0
1 3 5 | 0 1 0
1 3 4 | 0 0 1
Wyszło mi: 3 −1,5 0
2 −1 2
−1 1 1
11 lis 19:17
Aga: Istnieje macierz odwrotna, A−1
jeśli AA−1=A−1A=I
I to macierz jednostkowa.
Po chwili sprawdzę.
11 lis 19:24
Aga: Źle obliczone, bo spr1*3+2*2+3*(−1)≠1
Dalej nie ma co sprawdzać
11 lis 19:28