prawdopodobieństwo
ucząca się mama 2 maluchów:
1) w urnie są 4 bile białe i 7 czarnych oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania co najmniej 2 białych przy losowaniu 3 bil
2) każdy z 5 strzelców trafia w cel z prawdopodobieństwem 0,3.
jakie jest prawdopodobieństwo że 2 z nich trafi, jeżeli wszyscy
oddadzą po jednym strzale
BARDZO PROSZĘ O POMOC BO TO AKURAT JESZCZE
MI NIE WESZŁO DO GŁOWY ZA KAŻDĄ POMOC
SERDECZNIE DZIĘKUJĘ
11 lis 18:36
ucząca się mama 2 maluchów:
1) liczby 2 i 50 są 3 i 9 wyrazem ciągu arytmetycznego
oraz 3 i 5 wyrazem ciągu geometrycznego.
wyznacz te ciągi i określ ich monotoniczność
2) oblicz
a) a4, a5, a9 gdy a1 = 1 r=7
b) a4, a3, a10 gdy a1 = 256 q= 12
11 lis 18:49
krystek: jeżeli a3=2 i a9=50 sa wyrazami ciągu arytm To najłatwiej jak sie dopiero uczysz rozpisać wg
wzoru na n−ty wyraz
an=a1+(n−1)*r stąd
a3=a1+(3−1)*r
a9=a1+(9−1)*r
_______________
2=a1+2r
50=a1+8r
____________
11 lis 18:54