...
Ruda: Mógłby ktoś sprawdzić ?
Oblicz średnią arytmetyczną oraz medianę zebranych danych.
Dane to:
5 książek przeczytał 1 uczeń
4 − 3 uczniowie
3 − 5 uczniów
2 − 6 uczniów
1 − 7 uczniów
0 − 8 uczniów
| | 30 uczniów | |
średnia arytmetyczna : |
| = 2
|
| | 15 książek | |
mediana 1111111 222 22 2 33333 444 5 =
42 = 2
11 lis 18:13
Aga: Źle.
Musisz obliczyć, ile książek średnio czyta jeden uczeń.
czyli najpierw , ile łącznie przeczytano książek
11 lis 18:21
kachamacha: 51/30=
11 lis 18:22
kachamacha: me=1,5
11 lis 18:23
Basia:
niestety nie jest dobrze
| | 5*1+4*3+3*5+2*6+1*7+0*8 | |
średnia = |
| |
| | 30 | |
mediana:
na początku ciągu liczb, który wypisałaś jest jeszcze 00000000
11 lis 18:24
Ruda: aha czyli śr = 1.7 a mediana to 1
11 lis 18:29
Jaś: 000000001111111222222333334445
mediana 1,5
11 lis 18:35
Ruda: Oki dziękuje
11 lis 18:37