asymptoty funkcji
mm11: Wyznaczyć asymptotę funkcji w +∞ i −∞
f(x)= 4/5ex(x−3)2
11 lis 18:12
Basia:
czy to jest f(x) = 45ex(x−3)2 ?
jeżeli nie to napisz porządnie wzór
11 lis 18:20
mm11: tak, przepraszam za nieścisłość
11 lis 18:25
Basia:
no to w czym problem ?
| f(x) | | x2−6x+9 | |
| = 45ex* |
| = 45ex*(x − 6 +9x) |
| x | | x | |
| | f(x) | |
limx→+∞ |
| = 45*(+∞)*(+∞ − 6 +0) = 45*(+∞)*(+∞) = +∞ |
| | x | |
nie istnieje ani pozioma, ani ukośna prawostronna
| | f(x) | |
limx→−∞ |
| = 45*(0)*(−∞ − 6 +0) = 0*(−∞) symbol nieoznaczony |
| | x | |
| f(x) | | 4 | | x − 6 + 9x | |
| = |
| * |
| |
| x | | 5 | | e−x | |
| | 4 | | x − 6 + 9x | |
limx→−∞ |
| * |
| = (na mocy reguły de l'H.) |
| | 5 | | e−x | |
| | 4 | | 1 − 9x2 | |
limx→−∞ |
| * |
| = |
| | 5 | | −e−x | |
| | 4 | | 4 | |
limx→−∞ [ − |
| *ex*(1 − 9x2) = − |
| *0*1 = 0 |
| | 5 | | 5 | |
istnieje asymptota pozioma lewostronna (prosta y=0)
11 lis 18:40
klm: dziękuję za pomoc
11 lis 18:54