rownanie z wartoscia bezwzgledna
krzysiek: rozwiąż równanie: |x−2|+2x=1
11 lis 17:51
Aga: Trzeba rozpatrzyć dwa przypadki
10
x≥2
x−2+2x=1
20
x<2
−(x−2)+2x=1
11 lis 17:54
krzysiek:
1
0
x=1
2
0
x=−1
czy tak?
11 lis 18:10
Aga: Trzeba sprawdzić, czy otrzymana liczba 1∊<2,∞). Nie, więc nie należy do zbioru rozwiązań
zadania.
−1∊(−∞,2)
odp. x=−1
11 lis 18:16
krzysiek: a czy te przedzialy bierze sie wprost z wartosci jaka jest umieszczona w znacznikach
otwierajacym i zamykajacym wartosc bezwzgledna (w tym przypadku |x−2|), a jezeli tak to
dlaczego w 10 jest x≥2, a nie naprzyklad x>2?
11 lis 18:23
Aga: To wynika z definicji wartości bezwzględnej
IX−2I=x−2, gdy x−2≥0
Ix−2I=−(x−2), gdy x−20
Zrozumiałeś?
11 lis 18:27
krzysiek: ok teraz kapuje
11 lis 18:32