całka, metoda podstawiania
leslie: potrzebuję pomocy z jednym przykładem. nie chodzi mi o wynik tylko rozwiązanie krok po kroku,
całkując metodą podstawiania.
z góry dziękuję.
11 lis 16:26
Pensjonariusz z Tworek:
Podstaw 1−x2=t2 to może ci wyjedzie
11 lis 17:25
leslie: niestety nie wychodzi
11 lis 17:33
leslie: nie wiem jeszcze za co podstawiać w przykładach:
oraz
∫
x3dx√1−x8
11 lis 18:00
sushi_ gg6397228:
do zad 1.
1−x2= t
do zad 2
t= √x2−2
do zad 3
zrobic wieksza czcionke przez uzycie U zamaist u
11 lis 18:21
leslie: | | x3dx | |
3) ∫ |
| na dole jest potęga 8. dziękuję za podpowiedź z czcionką, zabieram się |
| | √1−x8 | |
do spróbowania z podanymi t.
11 lis 18:25
leslie: tylko w 1 jest ten problem, że po podstawieniu wychodzi "x dx" i nijak nie wiem jak użyć tego
przy x3 dx. kombinowałam z rozbiciem tego na x2*x dx i za x dx podstawieniem "−1/2dt", a za
x2 "1−t", ale wynik mi wychodzi inny niż w kalkulatorze funkcji. przeważnie wychodziło mi to
samo co tam.
11 lis 18:30
sushi_ gg6397228:
to trzeba potem rozbic na dwie calki−−> zapisac swoje wyniki
11 lis 19:14
AS: Oto moje rozwiązanie − mam nadzieję że poprawne
| | x3 | |
J = ∫ |
| dx , zał. 1 − x2 > 0 |
| | √(1 − x2)3 | |
Stosuję podstawienie
√1 − x2 = t Wtedy 1 − x
2 = t
2 , −2xdx = 2dt , xdx = − tdt
| | (1 − t2)(−t) | | 1 | |
J = ∫ |
| dt = ∫(1 − t−2)dt = t + |
| + C |
| | t3 | | t | |
| | t2 + 1 | | 1 − x2 + 1 | | 2 − x2 | |
J = |
| + C = |
| + C = |
| + C |
| | t | | √1 − x2 | | √1 − x2 | |
11 lis 19:14
leslie: ogromnie dziękuję, tak, to jest odpowiedni wynik.
11 lis 19:25