Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A ∪B.
misiek: Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia:
A – na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek,
B – suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A ∪B.
11 lis 16:15
bambuch: Ω=6*6=36
rysujesz tabelkę (poziomo od 1 do 6 rzuty jednej kostki a pionowo od 1 do 6 rzuty drugiej
kostki)
w tabelce zapisujesz sumę liczby oczek i zaznaczasz te wyniki które spełniają warunek A i B
jest takich 5 wyników (6,2) (2,6) (4,4) (6,4) (4,6) (6,6)
A u B =5
P(AuB) = 5/36
12 lis 10:57
ews: Ale chodzi o A∪B, nie A∩B, gdyby chodziło to to drugie, wtedy rzeczywiście szukalibyśmy wyników
spełniających oba warunki, jednak w sytuacji, gdy szukamy wyników spełniających i jeden i
drugi warunek powinnyśmy chyba zsumować wyniki z pierwszego i drugiego zdarzenia.
7 maj 17:11