bartosz: 1. rozwiaz nierownosc x(x−4)+1 ≥ (x+1)2−6x
2. rozwiaz uklad rownan y=(x+3)2−(x−2)2 4(5x+3)=(y+1)2−(y−1)(y+1)
Przedstaw interpretację geometryczna ukladu współrzędnych
11 lis 15:13
krystek: 1)wylicz i przenięs na lewo zobacz co otrzymasz.
2)wzory skr mnożenia i uporzadkuj.
A pytanie poprawnie winno brzmieć Przedstaw interpretacje geometryczną w układzie współrzędnych
lub (na układzie współrzędnych)
11 lis 15:17
bartosz: 2. rozwiaz uklad rownan y=(x+3)2−(x−2)2
4(5x+3)=(y+1)2−(y−1)(y+1)
Przedstaw interpretację geometryczna ukladu współrzędnych .
Wyszło mi : x=1/2 , y=10. Czy ktoś mogł by sprawdzić czy dobrze mi wyszlo ?
11 lis 15:18
bartosz: W pierwszym zadaniu wyszło mi 0 ≥ 0 .. cos chyba nie tak ?
11 lis 15:20
krystek: A jest to prawdziwe i masz tożsamośc (sprawdź podstawiając jakąkolwiek liczbę za x)
drugie sprawdzę.
11 lis 15:23
krystek: Drugie też jest tożsamością bo y=10x+5 i z drugiego też y=10x+5( proste sie nakładają.)
11 lis 15:31
bartosz: Do 1 zadania teraz wyszło mi 2 ≥ 0 tym razem dobrze ?

nizej podaję moje obliczenia :
x(x−4)+1 ≥ (x+1)
2 − 6x
x
2−4x+1 ≥ x
2+1−6x
x
2−4x−x
2+6x ≥ −1+1
2 ≥0
11 lis 16:18
krystek: bartosz, dziecko drogie (x+1)2=x2+2x+1
A jak nie znasz wzoru to wiesz ,że a2=a*a to (x+1)2=(x+1)(x+1)
11 lis 19:09
bartosz: Czyli będzie tak...
x(x−4)+1 ≥ (x+1)2 − 6x
x2−4x+1 ≥ x2+2x+1−6x
x2−4x−x2−2x+6x ≥ 1−1
i wychodzi tak jak wcześniej 0 ≥ 0 ...
11 lis 19:19
krystek: tak
11 lis 19:23