chemia
Ewelina: Czy może ktoś byłby w stanie pomóc zrobić zadania z chemii

Jestem naprawdę zdesperowana.
Do zbiornika o pojemności 64 dm3 zawierającego tlen pod ciśnieniem 175 kPa w temp. 339 K
wprowadzono 87 dm3 wodoru, którego objętość zmierzono przy ciśnieniu 182 kPa w temp. 339 K.
Ile gramów wody uzyskano po zakończeniu reakcji spalania wodoru?
MH = 1,008 g/mol MO = 16,00 g/mol R = 8,314 J*mol−1*K−1
Blaszkę żelazną pokrytą warstwą tlenku Fe3O4 o masie całkowitej 8.67 g roztworzono zupełnie w
kwasie nieutleniającym. Wydzieliło się 1.7 dm3 wodoru (p = 101 kPa, t = 73 oC). Jaka była
wyrażona w gramach masa blaszki żelaznej, którą poddano utlenieniu a następnie utlenioną
roztworzono w kwasie?
Masy molowe: MFe = 55,85 g/mol MO = 16,00 g/mol