Jak wyznaczy miarę tego kąta?
ktoś1624: Wyznacz miarę kąta α między osią stożka k i tworzącą stożka, którego pole powierzchni
całkowitej jest π√3 razy większe niż jego pole przekroju osiowego.
11 lis 12:14
ktoś1624: Proszę o pomoc.
11 lis 21:51
dero2005:

P
o = r*h → pole przekroju osiowego
P
c = πr(r+l) → pole powierzchni całkowitej
π
√3*P
o = P
c → z warunku zadania
π
√3*r*h = π*r(r+l)
(h
√3−r)
2 = r
2 + h
2
3h
2 − 2
√3h*r + r
2 = r
2 + h
2
3h
2 − h
2 − 2
√3h*r = 0
założenie h>0 r>0
2h
2 − 2
√3hr = 0
h(2h − 2
√3r) = 0 |:h
2h − 2
√3r = 0
2h = 2
√3r |:2h
α = 30
o
12 lis 07:56
ktoś1624: dziękuję
12 lis 18:09
ktoś1624: Ej a dlaczego pole przekroju osiowego to r*h , a nie 2r*h?
12 lis 18:54
ktoś1624: już wiem , przepraszam za fatygę.
12 lis 18:56