prosta i okrąg
majka: prosta o równaniu x+3y−17= 0 jest styczna do okręgu o środku w punkcie S=(−1, −4).
a) oblicz współrzędne punktu styczności danej prostej z tym okręgiem
9 lis 23:52
majka: ok już mam
9 lis 23:56
majka: nie mam jednak
10 lis 00:07
ICSP: równanie prostej prostopadłej do prostej x + 3y − 17 = 0 przechodzącej przez S(−1;4)
układ równań tych prostych
10 lis 01:17
Osmol: prosta prostopadła do podanej będzie miala współczynnik równy 3 bo zeby byly prostopadłe to
iloczyn wspolczynnikow musi byc rowny −1 czyli prosta prostopadla do tej z zadania bedzie
postaci y=3x+b teraz szukasz tego b, wiesz ze ma przechodzic przez srodek okregu, za x,y
postawiasz wspolrzedne srodka kola wyjdzie ze b= −1 nastepnie szukasz punkt wspolny tych
prostych przypomne 3y=17−x oraz y=3x−1 a rozwiazaniem tego układu jest punkt (2,5)
10 lis 01:32
ICSP:
10 lis 01:34
majka: dzięki, czyli tak jak robiłam, tylko nie mogę znaleźć gdzie mam błąd. ale to nic i tak dzięki
10 lis 01:38