Oblicz h.
Równanie: h3 − 15h2 + 0,28125 = 0 Oblicz h.
9 lis 23:04
kylo1303: Ten kto dal ci ten przyklad musial byc niezlym sadysta...
9 lis 23:40
Równanie: nazywamy go "Hitler", ale pomoc by się przydała dalej ...
9 lis 23:44
Godzio:
Na jakim poziomie jesteś?
9 lis 23:44
9 lis 23:47
Godzio:
Czyli studia

Zaraz pomyślę nad jakimś w miarę normalnym sposobem
9 lis 23:48
Równanie: Schemat Hornera ?
9 lis 23:50
Godzio:
Po małych przekształceniach
h3 − 15h2 − 0,28125 = 0 ⇔
32h3 − 480h2 + 9 = 0
Ja bym teraz tutaj próbował z Cardano, bo raczej łatwo się tych pierwiastków nie znajdzie
10 lis 00:01
Godzio:
Schemat Hornera przy takich pierwiastkach nic nie da za dużo
10 lis 00:02
Godzio:
Żem napisał po polsku
10 lis 00:03
Równanie: Cardano − o tym nie słyszałem, ale spróbuję, dzięki.
10 lis 00:05
Godzio:
To dam wskazówkę jak przez niego przejść,
Najpierw pierwsze podstawienie:
h = x − 5
Otrzymasz równanie x
3 + px + q = 0 i kolejne podstawienie:
i dostajesz:
| | p3 | |
y3 − |
| + q = 0, a dalej y3 = u i masz: |
| | 27y3 | |
A to już równanie kwadratowe
10 lis 00:08
10 lis 00:13
Godzio:
Powinno być h = x + 5,
10 lis 00:14
Godzio:
Jesteś pewien że chcesz tamtym sposobem robić
10 lis 00:14
Równanie: pisząc krótko: " nie wiem "
10 lis 00:16
Godzio:
Sknociłem

tutaj tak nie można bo przecież mamy 32 przy najwyższej potędze hmmm
10 lis 00:18
Równanie: a już tak pięknie wyglądało

...
10 lis 00:21
Godzio: Zaraz Ci rozpiszę schemat, taki jaki powinien być, spróbuję się za niego powoli zabrać
10 lis 00:21
Godzio:
32h
3 − 480h
2 + 9 = 0 /:32
h = x + 5
| | 15625 | | 7991 | |
y3 + |
| − |
| = 0 |
| | y3 | | 32 | |
y
3 = u
| | 7991 | |
u2 − |
| u + 15625 = 0 |
| | 32 | |
Dalej dasz radę, mam nadzieję
10 lis 00:27
Równanie: Spróbuję , wielkie dzięki za pomoc .
10 lis 00:29
Równanie: 1. Podstawiam do równania z h , zamiast h x+5
2. "Wychodzi" równanie z x , zamiast x wstawiam y +75/3y
3. Zamiast y3 u i obliczam ?
10 lis 00:32
Godzio:
Obawiam się że tak
10 lis 00:34
Równanie: h = x + 5
| | 7991 | |
nie powinno być x3 − 135 x − |
| |
| | 32 | |
10 lis 00:37
Godzio:
Raczej nie, te wszystkie kolosalne rachunki robiłem w wolphramie, więc myślę, że mnie nie
oszukał
10 lis 00:41
Godzio:
Ale sprawdzaj dokładnie podstawienia bo mogłem się gdzieś walnąć, ja już lecę spać, powodzenia
10 lis 00:44
Równanie: w takim razie przy "u" delta jest mniejsza od 0
10 lis 00:47
ZKS:
Ale chyba już na studiach miałeś liczby zespolone?
10 lis 00:55
Równanie: nie ... Twoim zdaniem tam też wychodzi − 75 x a nie − 135 x ?
10 lis 01:06
ZKS:
Mi wychodzi tak jak napisał Godzio mamy 75x − 150x = −75x.
Nie miałeś jeszcze liczb zespolonych na budownictwie?
10 lis 01:07
ZKS:
| | 9 | |
(x + 5)3 − 15(x + 5)2 + |
| = 0 |
| | 32 | |
| | 9 | |
x3 + 15x2 + 75x + 125 − 15x2 − 150x − 375 + |
| = 0 |
| | 32 | |
10 lis 01:09
Równanie: 1 semestr 1 roku ... granice, pochodne, wkrótce całki ,, tam rzeczywiście, mój błąd ,,, czyli
jak delta u jest mniejsza od 0 nic nie zrobię ?
10 lis 01:09
ZKS:
Jestem też na 1 semestrze na 1 roku i pierwsze co mieliśmy na matematyce to liczby zespolone.
Jeżeli Δ < 0 to masz 2 rozwiązania w zbiorze liczb zespolonych.
10 lis 01:12
Równanie: można to jakoś łatwo zapisać ?
10 lis 01:13
ICSP: √−x = i√x
tak chyba najprościej dla kogoś kto nie zna zespolonych.
Dalej to normalne wzory na x1,x2
10 lis 01:16
ZKS:
Coś wychodzi czy coś trzeba jeszcze wyjaśniać co do liczb zespolonych?
10 lis 01:22
Równanie: za chwilę napiszę, co mi wyszło
10 lis 01:24
ZKS:
Okej to sprawdzimy czy wszystko w porządku.
10 lis 01:25
Równanie: Δ= − 140,545894
√−Δ= i √140,545894
iΔ = 11,85520534 i ? tak to zapisać ?
10 lis 01:28
ZKS:
Teraz policz x
1 , x
2.
10 lis 01:36
ZKS:
Jeszcze nawet można uprościć
10 lis 01:37
Równanie: | | 799132 − i 132√143919 | |
u1 = |
| |
| | 2 | |
| | 7991 | |
u1= |
| − i √14391964 |
| | 64 | |
10 lis 01:41
ZKS:

.
10 lis 01:46