podzialność liczb
1984ak: wykaż że liczba 318 − 218 jest liczbą podzialna przez 19
9 lis 21:41
b.: skorzystaj dwukrotnie ze wzoru a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2), najpierw dla a=36 oraz b=26
9 lis 21:45
kylo1303: 318−218=(36−26)(312+66+212)=(312+66+212)(33−23)(33+
23)=(33+23)(312+66+212)(27−8)=19*(33+23)(312+66+212)
9 lis 21:49
Osmol: mozna to zrobic poslugując sie resztami z dzielenia 318−218=x(mod19)
tak więc 318(mod19)= (33)6(mod19)= 276(mod19)= 86(mod19)=(82)3(mod19)=
643(mod19)=73(mod19}= 343(mod19)= 1(mod19)
zaś 218(mod19)=(26)3(mod19)=643(mod19))=73(mod19}= 343(mod19)= 1(mod19)
czyli ostatecznie 1−1=0 czyli x=0 a to osnacza ze podana liczba jest podzielna przez 19
9 lis 23:23
AC: Z MTF
318 = 1 mod 19
218 = 1 mod 19
czyli 1 − 1 = 0 mod 19 cbdo.
9 lis 23:26