Bryłki obrotowe
Paweł: Trapez równoramienny o podstawach długości 6 i 12 oraz kącie ostrym 60 stopni obraca się
dookoła krótszej podstawy. Oblicz Pc i V otrzymanej bryły.
Proszę o rozwiązanie wraz z wytłumaczeniem.
9 lis 21:38
dero2005: − policz długość ramienia trapezu (będzie to później tworząca stożka)
policz wysokość trapezu (będzie to później promień stożka i walca)
obracając trapezem dookoła krótszej podstawy otrzymasz bryłę o objętości V składającej sie z
walca o
promieniu równym wysokości trapezu i wysokości równej długości dłuższej podstawy trapezu (12)
minus dwie objętości stożka o promieniu r = wysokości trapezu, wysokości h = 12−62 = 3 i
tworzącej równej ramieniu trapezu.
Przy liczeniu pola całkowitego należy policzyć powierzchnie boczną walca (r = wysokość trapezu,
h = 12) i dodać dwie powierzchnie boczne stożka (r = wysokość trapezu, l = ramię trapezu)
9 lis 22:01