oprocentownie lokat
olywka: oprocentowanie
Kapitał 2000 dolarów złożono na lokacie dwuletniej, oprocentowanej wysokości 4% w stosunku
rocznym. Oblicz kapitał końcowy gdy odestki są kapitalizowane co 6 miesięcy. Wynik zaokrąglij
do pełnych centów.
(odpowiedź: 2164,86 $)
9 lis 21:24
sushi_ gg6397228:
ile masz kapitalizacji w ciagu 2 lat

jaki jest wzor na kapitalizacje złozona
9 lis 21:27
dero2005:
V = Vo(1+rm)m*n
r = 0,04
m = 2
n = 2
Vo = 2000
V = 2000(1,02)4 = 2164,86
9 lis 21:32
olywka: 4 kapitalizacje?
9 lis 21:33
olywka: a no fakt ^^
9 lis 21:34
olywka: jeszcze takie pytanko dlaczego r/m?
9 lis 21:38
dero2005:
m = ilość kapitalizacji w roku
9 lis 21:40
olywka: dzięki
9 lis 21:45