fizyka
natka: Jaką ilość energii cieplnej trzeba dostarczyc wodzie o masie 500g i temperaturze 20 stopni
Celsjusza,aby ogrzał ją do temperatury 100 stopni celsjusza..
9 lis 21:17
kylo1303: Podaj wzor na cieplo to moge rozwiazac (nie chce popelnic bledu piszac z pamieci). W kazdym
badz razie masa sie nie zmienia, musisz policzyc roznice Q1−Q2. Cieplo wlasciwe jest w
tabelach. Q1 i Q2 to po prostu podstawiac do wzoru (to tak jesli mnie pamiec nie zawodzi)
9 lis 21:33
dero2005:
Q = m*cw*Δt = 0,5*4200*(100−20) = 168000 [J]
9 lis 21:38
kylo1303: Heh, widze ze to duzo latwiejsze niz mi sie wydawalo (skojarzylem zadania gdzie "laczylo" sie
kilka "cial" i takie tam, fizyke mialem dosyc dawno. Przepraszam za wprowadzanie w ewentualny
blad.
9 lis 21:44
natka: (C=4190 J ułamek kg)
9 lis 21:45
natka: spoko dzieki za pomoc
9 lis 21:51
9 lis 22:03
natka: dzieki dero
9 lis 22:12