Geom. analityczna
kylo1303: Na prostej 3x+y=5 znajdź pkt. M taki, aby odleglosc M od pkt. A(1,2) wynosiła √10.
9 lis 21:08
kylo1303: Jakies wskazowki?
9 lis 22:05
Aga: Przekształć tę prostą do postaci kierunkowej
y=−3x+5
Punkt M leży na tej prostej więc M=(x,−3x+5)
A=(1,2)
IMAI=√10
Wykorzystaj wzór na długość odcinka.
9 lis 22:21
kylo1303: Dziekuje uprzejmie. Zadanie prosta, az wstyd ze nie zrobilem. Ja zaczalem za bardzo kombinowac:
poprowadzilem prosta prostopadla do y=−3x+5 przechodzaca przez pkt M i pkt B taki, ze prosta
rownolegla do y=−3x+5 przechodzaca przez pkt A przechodzi rownoczesnie przez B. Powstal taki
trojkat prostokatny i cos probowalem kombinowac z odlegloscia pkt. B od prostej y, ale w koncu
dalem sobie spokoj. Przy czym w ogole nie wzialem pod uwage ze pkt. A lezy na tej prostej.
Wiec totalnie zle sobie narysowalem i zle myslalem. Tak wiec jeszcze raz dziekuje.
9 lis 22:33
Aga: Tak czasami bywa, że człowiek się czymś zasugeruje lub nie czyta dokładnie treści .
Ja tak mam i też mi wstyd, że jakieś bzdety na forum napiszę, ale po kilku wpadkach bardziej
się przykładam do czytania ze zrozumieniem..
9 lis 22:46