obliczanie iloczynów cos kątów
domii: w trójkącie prostokątnym o kątach ostrych α i β spełniony jest warunek
sin(α+β)=sinα*cosβ+cosα*sinβ
oblicz iloczyn cosinusów tych kątów
doszłam do tego, że prawa strona jest =1 i dalej nie wiem jak
9 lis 20:59
kylo1303: W sumie ten warunek to nic nowego, taki wzor funkcjonuje nie tylko w danym trojkacie
prostokatnym. Nie wiem czy to cos pomoze ale inny ze wzorow wyglada tak:
cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ
9 lis 21:12
kylo1303: | | π | |
Do tego dodaj wzory redukcyjne i powinno cos wyjsc (α= |
| −β) |
| | 2 | |
9 lis 21:14
domi: niestety nie rozumiem
9 lis 21:15
kylo1303: Nie wiem co juz przerabialas,a czego nie, ale taka mala pomoc:
cosβ=sin(90−β)=sinα (wzory redukcyjne)
zauwaz tez ze sin(α+β)=sin90=1
9 lis 21:18