Wielomiany
XXXXXXX: Dla jakich wartości m i n W(X)=(2m−3n)x
3+(m+3n+9)x
2−5x−7 jest funkcją liniową?
Wielomian W dany jest wzorem W(x)=x
3+ax
2−4x+b.
a) Wyznacz a, b oraz c tak, aby wielomian. W był równy wielomianowi P, gdy
P(x)=x
3+(2a+3)x
2+(a+b+c)x−1.
b)Dla a=3 i b=0 zapisz wielomian W w postaci iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego.
Dany jest wielomian W(x)=x
3−21x+20.
a) Rozwiąż równanie W(x)=0
b) Wyznacz wzór wielomianu P(x)=W(x+1)−W(x)
PILNE



!
9 lis 20:19
krystek: gdy a3=0 i a2=0 i liczysz.
9 lis 20:22
XXXXXXX: nie rozumiem, można jaśniej

+ TU SĄ TRZY ZADANIA , A NIE JEDNO
9 lis 21:06
krystek: a wyliczyłeś pierwsze?
9 lis 21:08
9 lis 21:19
XXXXXXX: proszę pomóż mi
9 lis 21:19
krystek: Pierwsze dobrze .
9 lis 21:26
krystek: drugie a)dobrze
b)wstaw do W(x) podane współczynniki i rozłóż na czynniki.
9 lis 21:30
XXXXXXX: W(x)=x
3+3x
2−4x+0
i co dalej ?
9 lis 21:45
kylo1303: rozloz na czynniki (jednym z pierwiastkow jest 1)
9 lis 21:51
XXXXXXX: proszę pomóż mi rozwiązać te zadania, jeśli wiesz jak, zależy mi na czasie.
a w trzecim zadaniu mam a) W(x)=x3−21x+20.
W(x)=0
x3−21x+20=0
x(x2−21+20)=0
x=0
x2−21+20=0
a=1
b=−21
c=20
delta=−212−4*1*20
delta=441−80
delta=361
x1=21−19 : 2*1
x1=2/2
x1=1
x2=21+19 : 2*1
x2=40 : 2
x2 = 20
czy tak? sorka że tak nieestetycznie, ale serio śpieszy mi się:(
9 lis 22:00