wielościany
daria: Znajdź długość boku podstawy i wysokości czworokątnego graniastosłupa prawidłowego, wiedząc,
że jego wysokość jest o 5 cm dłuższa od krawędzi podstawy, oraz że pole powierzchni całkowitej
graniastosłupa wynosi 800 cm2
9 lis 20:06
dero2005:
h = a + 5
P
c = 2a
2 + 4ah = 800
2a
2 + 4a(a+5) = 800
2a
2 + 4a
2 + 20a = 800
6a
2 + 20 a − 800 = 0
3a
2 + 10a − 400 = 0
Δ = 100 + 4800 = 4900
√Δ = 70
| | −10 − 70 | | −80 | |
a1 = |
| = |
| odrzucamy
|
| | 6 | | 6 | |
| | −10 +70 | | 60 | |
a2 = |
| = |
| = 10
|
| | 6 | | 6 | |
h = 10 + 5 = 15
9 lis 20:19
daria: dzięki wielkie
9 lis 20:29