tożsamości
Zuzia: Kąty α i β są kątami ostrymi w pewnym trójkącie prostokątnym.Wykaż,że:
a) tgα+tgβ=1sinαsinβ
b) sin(α+β)=sin2(α)+sin2(β)
9 lis 19:40
lenka: narysuj trójkąt, podpisz boki i kąty i zamień fun. tryg. z definicji na stosunki odpowiednich
boków
9 lis 19:42
Eta:
dla kątów ostrych: α+β= 90
o
1/ tgβ= ctgα i cosα= sinβ
| | sinα | | cosα | | sin2α+cos2α | | 1 | |
L= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cosα | | sinα | | sinα*cosα | | sinα*sinβ | |
L=P
2/L=sin(α+β)=sin90
o=1 P= sin
2α+ cos
2α=1
L=P
9 lis 19:57