Wartość bezwzględna - obliczenia
Aiko: Oblicz:
√7 − 4√3 =
√12 − 2√35 =
√13 + 4√3 =
√7 + 4√3 − √4 − 2√3 =
√6 − 2√5 + √14 − 6√5 =
√13 − 4√3 + √28 + 6√3 =
9 lis 19:05
krystek: zauwaz ,że :7−4√3=(2−√3)2 i wówczas √x2=IxI
9 lis 19:25
Bartek: √4−2*2*√3+3 =|2−√3| ze wzorów (a−b)2=a2−2ab +b2
9 lis 19:27
Eta:
√a2= |a|
1/ (2−√3)2= 7−4√3
√7−4√3= √(2−√3)2= | 2−√3|= 2−√3
podobnie pozostałe ...... dokończ
2/ (√5−√7)2= 12−2√35
3/ podobnie jak w 1)
3/ (1−√5)2=6−2√5 i (3−√5)2=14 −6√5
4/ (1−2√3)2= 13 −4√3 i (1+3√3)2= 28 +6√3
9 lis 19:29