pomóżcie..
xxx: rozwiązaniem równania x2+3=2x√3 jest liczba:
9 lis 18:38
Eta:
x2−2*√3*x+(√3)2=0
( x−√3)2=0 to x= √3
9 lis 18:47
xxx: nie rozumiem czemu tak...:( ktoś mi spróbuje wytlumaczyc
9 lis 20:54
ZKS:
Eta skorzystała z tego że jest to wzór skróconego mnożenia
a2 − 2ab + b2 = (a − b)2 gdzie a = x i b = √3.
9 lis 20:56
xxx: ale nie rozumiem w pierwszej linijce czemu tam jest +(√3)2 ...:( co z ta sama 3?
9 lis 21:13
ZKS:
Bo Eta napisała to po to żebyś zauważył że jest to wzór skróconego mnożenia.
Przecież 3 = (√3)2.
9 lis 21:25