zadani
Ala: | | 3 | | 1 | |
zdarzenia a i b są zdarzeniami przestrzeni Ω. Wiedząc, że P(AUB) = |
| , P(A∩B) = |
| , |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
P(Ω/A)= |
| , oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A i B. PROSZE O POMOC |
| | 3 | |
9 lis 18:27
Andrzej: Najważniejszy wzór rachunku prawdopodobieństwa

P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
| | 1 | | 2 | |
z warunku P(Ω\A) = |
| wynika że P(A) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
podstaw teraz wszystkie dane do powyższego wzoru i oblicz P(B)
9 lis 18:33
Ala: | | 2 | |
a skad się wzieło P(A)= |
| ? moze mi to pan rozpisac ? |
| | 3 | |
9 lis 18:42
Andrzej: zbiór Ω\A oznacza "wszystko oprócz A"
czyli zdarzenie Ω\A jest zdarzeniem przeciwnym do zdarzenia A − często oznacza się je A'
są tylko dwie możliwości: albo zdarzenie A zajdzie, albo nie zajdzie − nie ma innej opcji.
czyli P(A) + P(A') = 1
9 lis 18:55
Ala: dziekii
9 lis 18:56