na teraz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
martaKubica: Tworząca walca tworzy z przekątną jego przekroju osiowego kąt alfa. Długość przekątnej
przekroju osiowego wynosi 10. Wyznacz promień r i wysokość h jeżeli: a) alfa=30 stopni b)
alfa=45 stopni c) alfa=27 stopni(Z dokładnością do 1 miejsca po przecinku) Proszę o obrazek z
obliczeniami.
9 lis 17:47
dero2005:

a)
D = 10
α = 30
o
h = 5
√3
d = 5
b)
| | √2 | |
podobnie cos45o = sin 45o = |
|
|
| | 2 | |
c)
podobnie cos 27
o = 0,8910 sin 27
o = 0,4540
9 lis 18:50