geomteria
matm: Dlaczego w tym zadania :
https://matematykaszkolna.pl/strona/2518.html punkt B ma współrzędne (b , b + 1) a punkt C = ( c, c+1). Skąd
wynika pierwsza współrzędna czyli albo "b" albo "c" i dlaczego do drugiej współrzędnej dodaje
1?
9 lis 16:59
matm: Proszę o pomoc.
9 lis 18:12
Aga: Punkty B i C leżą na prostej y=x+1,
a współrzędne punktu C=(x,y) podstawiając za y x+1, bo tyle y się równa otrzymujemy
C(x,x+1), podobnie z B.
W tym rozwiązaniu autor użył do punktu C zamiast x literki c, a do punktu B zamiast x użył b.
10 lis 01:00