oblicz
LUPA: Samochód przebył w pewnym czasie 210km. Gdyby jechał z srednią prędkoscią większą o 10km/h,
czas przejazdu skróciłby sie o 30 minut . Oblicz średnią prędkosć z jaką jechał samochód
9 lis 15:55
ZKS:
{xy = 210
| | 1 | |
{(x + 10)(y − |
| ) = 210 |
| | 2 | |
| | 1 | |
xy − |
| x + 10y − 5 = 210 |
| | 2 | |
| | 1 | |
210 − |
| x + 10y − 5 = 210 |
| | 2 | |
x = 20y − 10
(20y − 10)y = 210
| | 1 | |
20y2 − 10y − 210 = 0 / * |
| |
| | 10 | |
2y
2 − y − 21 = 0 zał. y > 0
Δ , y
1 , y
2.
9 lis 16:10