Udowodnić niewymierność
Angu: Wiadomo, że liczba x (x≠0) jest wymierna. Niewymierna jest na pewno liczba: a) x3
b) x− 1x
c) √2x
d) (x+√2)(x−√2)
9 lis 15:42
Angu: Witam serdecznie, i proszę o pomoc.

(pierwszy raz się znalazłam na tej stronie i jestem zaskoczona! o; pozytywnie oczywiście

)
9 lis 15:53
ZKS:
Może sobie po sprawdzać np podstaw pod x = 1 (bo jest liczbą wymierną) i zobacz które z tych
wyrażeń są niewymierne.
x
3 = 1
3 = 1 wymierna
| | 1 | |
x − |
| = 1 − 1 = 0 wymierna |
| | x | |
| √2 | | √2 | |
| = |
| = √2 niewymierna |
| x | | 1 | |
(x +
√2)(x −
√2) = x
2 − 2 = 1
2 − 2 = −1 wymierna.
Więc odpowiedź c jest tylko liczbą niewymierną.
9 lis 16:05
Angu: Dziękuje!
Może z pomocą tej strony matura z matematyki nie będzie taka trudna...
13 lis 22:04