Funkcja
Bolek: | x3−2x2−13x−10 | |
| Mam znaleźć miejsce zerowe i przedzialy monotonicznosci |
| x + 1 | |
9 lis 14:26
ZKS:
| x3 − 2x2 − 13x − 10 | | x3 + x2 − 3x2 − 3x − 10x − 10 | |
| = |
| = |
| x + 1 | | x + 1 | |
| | x2(x + 1) − 3x(x + 1) − 10(x + 1) | | (x + 1)(x2 − 3x − 10) | |
= |
| = |
| = |
| | x + 1 | | x + 1 | |
= x
2 − 3x − 10
Δ , x
1 , x
2 miejsca zerowe.
a > 0 więc funkcja maleje od (−
∞ ; y
w) a rośnie od (y
w ;
∞).
9 lis 15:46
Bolek: Dzięki wielkie. Mógłbyś mi też w jakiś szybki sposób wyjaśnić zadanie z parametrami i podać
jakieś przykłady.
9 lis 17:29
Aga: Dziedziną jest R−{−1}
Funkcja kwadratowa , gdy a>0 rośnie w przedziale <p,∞), a maleje dla x∊(−∞,p>
Przy p może być nawias okrągły.
Żeby zbadać monotoniczność tej funkcji wymiernej trzeba posłużyć się pochodnymi.
9 lis 17:42