ciągi
abc: Suma trzech wyrazów ciągu geo wynosi 62. Różnica wyrazów trzeciego i drugiego jest pięć razy
większa od różnicy wyrazów drugiego i pierwszego wyznacz ten ciaąg
9 lis 11:42
abc: Zapisałem to w ten sposób:
a1 + a2+ a3 = 62
a3−a2=5(a2−a1)
Próbowałem coś z tego wyznacyć ale nie bardzo mi wyszło
Proszę o pomoc
9 lis 11:43
sushi_ gg6397228:
zmien literki na a,b,c
b2=a*c −−> wlasnosc ciagu geometr
9 lis 11:44
abc: wyszło mi b2= 5ab −5a2+ab co mam dalej z tym zrobić
9 lis 11:52
abc: (5a−b)b−a) = 0 po redukcji ?
9 lis 11:53
sushi_ gg6397228:
masz 3 rownania i 3 literki−−. zapisz je
9 lis 11:56
sushi_ gg6397228:
albo zapisz za pomoca a,aq,aq2 wtedy mozna roznica ladnie rozpsiac
9 lis 11:57
abc: wychodzi mi jaks kosmos no trudno
9 lis 12:09
sushi_ gg6397228:
jaki kosmos
a+aq+a*q*q = 62
a*q*q−a*q= 5(a*q−a)
a+aq+a*q*q = 62
q*q−q= 5(q−1) −−> rownanie kwadratowe q1=.. q2= ..
9 lis 12:22