Zwracam sie do was z uprzejmą proźbą o sprawdzenie zadania!!!
Żaneta: Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie kostką. Wypisz wszystkie zdarzenia elementarne
sprzyjające zdarzeniom losowym:
A − w każdym rzucie wypadła parzysta liczba oczek
B − suma oczek wyrzuconych w obu rzutach jest równa 5
Zapisz jako zbiory wyników zdarzenia: A∪B, A∩B, A\B
Rozwiązanie:
A. |Ω|= 6*6= 36
A= 2,4,6
|A|= 3*3= 9
P|A|=
|A||Ω|=
936=
14
B. − suma oczek wyrzuconych w obu rzutach jest równa 5
C= (1,4), (2,3), (3,2), (4,1) |C|= 4
P|C|=
|C||Ω|=
436=
19
Zapisz jako zbiory wyników zdarzenia: A∪B, A∩B, A\B
A= {2,4,6}
B= {1,2,3,4}
A∪B= {1,2,3,4,5,6}
A∩B= {2,4}
A\B= {6}
Bardzo proszę sprawdzić to zadanie i poprawić błędy