Wyznacz dziedzinę funkcji
alfa: | | 1 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=√x2+x−6+ |
| |
| | √2−x | |
9 lis 11:20
alfa:
√x2+x−6≥0
D=R−{−3,2}
√2−x≥0
D=R−{2}
Tak jest okej czy muszę jeszcze jakoś inaczej to zapisać?
9 lis 11:29
sushi_ gg6397228:
ciekawa teoria−−> ze wyrzucasz tylko miejsce zerowe
przeciez tam beda przedzialy
9 lis 11:35
sushi_ gg6397228:
x2+x−6≥ 0 i 2−x>0
9 lis 11:36
alfa:
x2+x−6≥ 0
D=R−{(−∞,−3> ∧ <2,∞)}
2−x>0
D=R−{(−∞,2)}
Ale nie wiem czy to dobrze jest zapisane
9 lis 11:51
alfa:
9 lis 12:34
sushi_ gg6397228:
po grzyba piszesz R −...
9 lis 12:38
sushi_ gg6397228:
(−∞,−3> ∧ <2,∞) ∧ (−∞,2)
i teraz czesc wspolna
9 lis 12:39
ZKS:
x2 + x − 6 ≥ 0 Jest to suma przedziałów a nie ich iloczyn czyli x ∊ (−∞ ; −3> ∪ <2 ; ∞)
2 − x > 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; 2).
Teraz bierzemy iloczyn x ∊ (−∞ ; −3> ∪ <2 ; ∞) ∧ (−∞ ; 2).
D : {x ∊ ?
Dokończ.
9 lis 12:40
Aga: Źle , dziedzina jest jedna ,
jako część wspólna rozwiązań x∊(−∞;−3>∪<2;∞) i
x∊(−∞,2)
D=(−∞;3>
9 lis 12:42
alfa: D=(−∞;3> ? a nie D=(−∞;−3>?
9 lis 12:54
alfa: he?
9 lis 14:40
alfa: To w końcu, która wersja jest poprawna

to ma być część wspólna czy suma? D:(x∊−
∞;3> czy
D:(x∊−
∞;−3>?
9 lis 16:40
Aga: Oczywiście, że powinno być −3, przecież tam wcale nie było nigdzie 3.
9 lis 16:52