granice ciągów
rovni: Chce przeprowadzic heureze do zadania z wykazywaniem granicy ciagu z definicji. i mam problem
bo mam takie oto wyrazenie w heurezie
| 1(n2 − n − 5)* n! | < E i do konca nie wiem jak uzyskac abym po jednej stronie miał
zmienną n a po drugiej reszte wyrażeń
9 lis 09:30
Basia:
"oszukać" przez szacowanie
Δ = 1+20 = 21
| | 1+√21 | | 1+√25 | |
n2 = |
| < |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
dla n≥ 3 n
2−n−5 ≥ 9−3−5 = 1
n! ≥ n dla każdego n
dla n≥3 mianownik ≥ n
czyli dla n≥3
| | 1 | |
| ułamka | = ułamek ≤ |
| i wystarczy żeby to było <ε |
| | n | |
9 lis 10:20