zadanie7
Roxi91: Dane są wielomiany: W(x)=2x
3−4x
2−2x+4 oraz F(x)=x+1
Wykonaj działania: a) W(x)+F(x) b) W(x)*F(x) c) W(x)−2F(x) d) W(x)/F(x)
dla mnie to jest skomplikowane
9 lis 02:41
dero2005:
2x3 − 4x2 − 2x + 4 + (x + 1) = 2x3 − 4x2 − x +5
(2x3 − 4x2 − 2x + 4)(x + 1) = 2x4 − 4x3 − 2x2 + 4x + 2x3 − 4x2 − 2x + 4 =
= 2x4 − 2x3 − 6x2 + 2x + 4
2x3 − 4x2 − 2x + 4 − 2(x + 1) = 2x3 − 4x2 − 2x + 4 − 2x − 2 = 2x3 − 4x2 − 4x + 2
(2x3 − 4x2 − 2x + 4) : (x +1) = 2x2 − 6x + 4
−2x3 − 2x2
−−−−−−−−−−−−−−−
−6 x2 − 2x
6x2 + 6x
−−−−−−−−−−−−−−
4x +4
− 4x − 4
−−−−−−−−−−−−
−− −−
9 lis 07:54
g: ⊂∞∞∞π
9 lis 11:39
Roxi91: to sa wszystkie podpunkty rozwiazane

bo troche mozna sie w tym zamotac:(
13 lis 00:52