Rozwiąż równania
Roxi91: Rozwiąż równania:
w c) nie moge rozczytać czy tam jest = czy −

więc jakby ktoś był tak uprzejmy i
rozwiązał mi z = i z −

byłabym bardzo wdzięczna

ale chyba bedzie −(minus)
sorki za komplikacje
9 lis 02:35
Roxi91: ej proszę rozwiążcie mi te zadanie:(
13 lis 01:01
Mathgym: jak by w c był minus to niebyłoby to równanie
13 lis 08:48
Mathgym: a)
1. ustalasz dziedzinę x≠0
2. sprowadzasz do wspólnego mianownika lewą stronę i otrzymujesz
3. jest to proporcja, więc x(15 + x) = 8* 3x
4. otrzymujesz równanie kwadratowe: x
2 − 9x = 0
5. rozwiązujesz je przez rozkład na czynniki x(x − 9) = 0
6. Zatem rozwiązania to: x = 9 (zero nie jest gdyż nie należy do dziedziny)
13 lis 08:54
Mathgym: b) i c) analogicznie jak rozwiązałem przykład a)
13 lis 08:54
Roxi91: dobra dzięki ale to i tak jest skomplikowane
13 lis 22:56