zadanie
Roxi91: Z talii 52 kart losujemy cztery karty.Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) kart tego samego koloru
b) czterech asów
c) dwóch dam i dwóch królów
d) trzech dziesiątek i jednej czwórki
e) kart różnych kolorów
PROSZĘ NIECH KTOŚ TO ROZWIĄŻE ALE Z DRZEWKAMI.... bo ja tego kompletnie nie rozumiem:(
9 lis 00:04
Vizer: Czego akurat drzewkami?(w tym przypadku to mało wygodne)
9 lis 00:10
Gustlik: Top NIE JEST ZADANIE NA DRZEWKA

! Krzakoterapia to obrazowa metoda rozwiązywania zadań z
prawdopodobieństwa całkowitego, a ono jest na rozszerzeniu

! Ponadto chyba nie chcesz
malować krzaka na ścianie, bo taki krzak się nie zmieści na normalnej kartce.
ad a)
| | | | 13! | |
|A|= | *4= |
| =715*4=2860
|
| | | 4!*9! | |
ad b)
|B|=1
ad c)
| | | | | | 4! | | 4! | |
|C|= | * | = |
| * |
| =6*6=36
|
| | | | 2!*2! | | 2!*2! | |
| | 36 | |
P(C)= |
| =1,33*10−4
|
| | 270725 | |
ad d)
|D|=13*13*13*13=28561
9 lis 00:29
Roxi91: rozumiem tylko,ze mój nauczyciel od matematyki kazał z drzewkami...

i w tym problem
9 lis 01:45
Aga: W punkcie d) jest rozwiązany punkt e), brakuje punktu d.
9 lis 09:27
Gustlik: Masz rację,
Aga, przeoczyłem ten punkt. Pozdrawiam
9 lis 23:17
Gustlik: Masz rację,
Aga, przeoczyłem ten punkt. Pozdrawiam
9 lis 23:17
Gustlik: Masz rację,
Aga, przeoczyłem ten punkt. Pozdrawiam
9 lis 23:17