wielomiany
marzuss17: 1, Dane jest wyrażenie W(x) =
2x2−4x+5. Oblicz wartość tego wyrażenia w punkcie x =
√3.
Wynik przedstaw w postaci ułamka o wymiernym mianowniku.
2. Pierwiastkami wielomianu W(x)=x
3 + bx
2=cx+d są liczby −
√6, −2,
√6 Wyznacz parametry
b,c,d.
to 2 zaczęłam robić,ale nie wiem co dalej.
W(−
√6) = 0 > 6b − c
√6 +d =6
√6
W(−2) = 0 > 4b − 2c+d= 8
W(
√6)= 0 > 6b + c
√6 + d = − 6
√6
| ⎧ | 6b − c √6 +d =6√6 | |
| ⎨ | 4b − 2c+d= 8 |
|
| ⎩ | 6b + c √6 + d = − 6√6 | |
9 lis 00:01
Jolanta: wyszło mi c=6 b=2 d=12
9 lis 00:43
Jolanta: z pierwszego wyznaczyłam d
podstawiłam do drugiego i treciego
9 lis 00:46
ZKS:
c = −6
b = 2
d = −12
9 lis 00:47
ZKS:
1 wyrażenie dodać 3 mamy
6b + d = 0
wstawiamy to do 1 wyrażenia i otrzymujemy
−c√6 = 6√6 ⇒ c = −6
podstawiamy do 2 równania dostajemy
4b + 12 + d = 8
6b + d − 2b = −4 wiemy że 6b + d = 0 ⇒ −2b = −4 ⇒ b = 2
12 + d = 0 ⇒ d = −12.
9 lis 00:53
Jolanta: x=√6
6√6+6b=√6c+d ?
9 lis 00:54
Jolanta: mamy inaczej
9 lis 00:57
ZKS:
Mi wyszło c = −6 ∧ b = 2 ∧ d = −12.
9 lis 00:59
Jolanta: Ale nie o wynik mi chodzi tylko zapis trzeciego równania
9 lis 00:59
ZKS:
3 równanie jest takie jak Ty zapisałaś.
9 lis 01:03
marzuss17: hmm, ale skąd się wzięły te wyniki? możecie mi to wytłumaczyć?
9 lis 01:04
ZKS:
Więc inny będzie układ równań.
9 lis 01:04
Jolanta: A Ty liczyłeś od początku czy skorzystałes z jego zapisu ?
9 lis 01:05
Jolanta: Już wiem
9 lis 01:05
ZKS:
Heh pewnie zamiast = powinien być + więc jest dobrze.
9 lis 01:06
ZKS:
Czyli wynik to c = −6 ∧ b = 2 ∧ d = −12.
9 lis 01:07
marzuss17: aaa zgadza się

powinno być W(x)= x
3 + bx
2 +cx+d
9 lis 01:08
Jolanta: x3+bx2=cx+d
d i c mają przeciwne znaki jeżeli są po tej samej stronie a on zapisał jak dodatnie
9 lis 01:09
marzuss17: ona : ) pomyliłam się przy zapisie, wszędzie mają być + : )
9 lis 01:11
ZKS:
Ale zauważ że nie może być dwa razy =
W(x) = x3 + bx2 = cx + d?
Więc to jest po prostu chochlik w przepisaniu.
9 lis 01:11
Jolanta: Jasne

chyba pora spać skoro takich rzeczy nie widzę
9 lis 01:13
ZKS:
Każdemu zdarza się coś przeoczyć.
9 lis 01:16