równanie prostej
ali: Znajdź równanie prostej równoległej do prostej 7x−3y=8=0 p=(0,−5)
znajdz rów. prostej prostopadłej do prostej przechodzacej przez M=(4,−5)
6x=3y=11
8 lis 23:26
Jolanta: kiedy dwie proste są równoległe jeżeli maja takie samo a
kiedy dwie proste sa prostopadłe jezeli a1*a2=−1 czyli a2=U{1}[a1}
najpierw doprowadz do postaci y=ax+b
−3y=−7x co jest przed 8 ?
8 lis 23:31
Jolanta: czyli +8 nie pisz kilka razy tego samego zadania
−3y=−7x−8 /:(−3)
y=7/3 x−8/3
a=7/3 czyli prosta równoległa do 7x−3y+8=0 ma też a =7/3
p(0,−5) x=0 y=−5 podstawiasz do y=ax+b
−5=b
| | 7 | |
y= |
| x−5 równanie prostej równoległej do prostej 7x−3y+8=0 |
| | 3 | |
spróbuj dalszą czesc
8 lis 23:41
Jolanta: pierwsza prosta y=7/3x+8/3 nie ma to wpływu ale poprawiam
8 lis 23:46