rozwiaz logarytm
Monia:

nie umiem rozwiazac takiego przykladu z logarytmow prosze o pomoc
8 lis 23:23
Basia:
czy to jest 912 − log3√2 ?
8 lis 23:29
Monia: tak
8 lis 23:33
babe: 912 * 9−log3√2
8 lis 23:41
Monia: i co dalej jak jest ten minus przed logarytmem ?
8 lis 23:41
babe: 912 * 33−log3√2
8 lis 23:42
babe: 912 * 3 {−log3√23
8 lis 23:44
babe: 9{12 * 3 −log3√23
8 lis 23:45
ZKS:
| | 3 | | 3 | |
91/2 − log3√2 = |
| = |
| |
| | 32log3√2 | | 2 | |
8 lis 23:46
Monia: to ktore jest dobrze rozwiazane ? ZKS czemu pod ulamkiem jest 3
2 skad sie to wzielo niby
8 lis 23:52
babe: wydaje mi się, że moje bo to ze wzorków
8 lis 23:57
babe: ale to nie koniec
8 lis 23:58
Monia: prosilabym o dalsze rozwiazanie bo ja nie wiem jak to zakonczyc
9 lis 00:06
babe: 3 * 3−log3√23 = 3 * √23
9 lis 00:07
babe: i to chyba tyle bo dalej ze wzorów to by było 3 * 232
9 lis 00:08
ZKS:
babe nie pisz głupot. Wzięło to się z tego że 9 = 32.
9 lis 00:10
babe: a podniesienie do potęgi to brzydko wychodzi
9 lis 00:10
babe: no tak ma racje to będzie 3*2=6 ale to i tak dobre rozwiązanie, nie to które ty zaproponowałeś
ZKS
9 lis 00:11
babe: tam będzie pierwiastek do drugiej potęgi
9 lis 00:12
ZKS:
A to jak będzie proszę oświeć mnie jeżeli się mylę to zwracam Ci honor ale jeżeli mam rację to
już nie wypisuj więcej głupot.
9 lis 00:15
Monia: dzieki wielkie
9 lis 00:18
ZKS:
| | 3 | |
Wynik to |
| więc dobrze obliczone mam. |
| | 2 | |
9 lis 00:19
babe: 9
12−log3√2 = 9
12 * 9
−log3√2 = 3 * 3
2−log3√2 = 3 *
3
−log3√22 = 3 * 2 = 6
wypisać jeszcze wzorki, których użyłąm

?
9 lis 00:20
babe:
9 lis 00:22
ZKS:
| | 1 | | 3 | |
3 * 3−2log3√2 = 3 * 3−log32 = 3 * 3log3(1/2) = 3 * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Czyż nie tak więc skoro mówię że głupotę piszesz to przyjmij to do wiadomości.
9 lis 00:26
babe: nlogab = logabn
oraz
a logax = x
9 lis 00:27
babe: no właśnie nie bo jest wzór!
alogax = x
9 lis 00:28
ZKS:
Nie musisz mi wypisywać wzorów skoro je znam ale widocznie za bardzo Ty z nich korzystać nie
potrafisz.
9 lis 00:29
ZKS:
To jak będzie napisz mi gdzie robię błąd może już nie umiem matematyki.
9 lis 00:30
babe: to jak jest − przed logarytmem tzn., że nie mogę użyć wzoru!?
9 lis 00:31
ZKS:
Masz 3
−2log3√2 a to jest równoważne z 3
−log32 dalej 3
log32− następnie
| | 1 | |
3log3(1/2) ostatecznie |
| . |
| | 2 | |
9 lis 00:35
ZKS:
Rozumiesz teraz czy dalej mam błąd?
9 lis 00:36
babe: tak ale to 3 podnosisz do potęgi 3 czyli
po twojemu: 3−2log3√2
po mojemu: 3 2−log3√2
9 lis 00:37
babe: do potegi drugiej sory
9 lis 00:37
Aga: ZKS ma rację.
9 lis 00:38
ZKS:
2 − log
3√2 ≠ −2log
3√2
| | 9 | |
2 − log3√2 = log39 − log3√2 = log3 |
| |
| | √2 | |
9 lis 00:39
babe: ale przecież 9 nie będzie do potęgi −2
9 lis 00:42
babe: tj nie rozłożysz 3 do −2 czyli to nie będzie 9 = 3−2
9 lis 00:44
ZKS:
9 = 32
9−log3√2 = 32 * (−1) * log3√2 = 3(−2) * log3√2 = 3−2log3√2
9 lis 00:44
babe: a no to teraz się zgadzam.
Przepraszam i chylę czoła, ale musiałam się dowiedzieć co jest nie tak...
9 lis 00:47
ZKS:
To napisz że nie rozumiesz i chciałbyś wiedzieć dlaczego a nie piszesz że ktoś ma źle i
sprawdzać muszę to ze 100 czy rzeczywiście się gdzieś nie pomyliłem.
9 lis 00:49
babe: a ty naucz się szanować ludzi, bo jak na prawdę pewnego dnia się pomylisz i będziesz komuś
innemu tak "przyjemnie" tłumaczyć złe rozwiązanie, to wtedy sobie wstydu narobisz
9 lis 00:52
ZKS:
Najpierw sprawdzam wynik z 3 razy a dopiero zamieszczam. I nie mów mi tutaj że nie szanuję
ludzi bo nawet Ci nie ubliżyłem po za tym gdybym nie szanował to nawet bym tutaj na forum nie
wchodził i nie pomagał ludziom więc swoje gadki schowaj w buty. Tyle w temacie.
9 lis 00:57
babe: ZKS − Dobranoc
9 lis 00:59
ZKS:
Dobranoc.

Przepraszam ale już dzisiaj jestem też poddenerwowany może dlatego też tak wyszło.
9 lis 01:01
Aga: Skąd tyle zamieszania?
9
0,5=3
9
log3√2=3
2log3√2=3
log32=2
9 lis 10:22