funkcja kwadratowa
iwona: Liczba rozwiązań równania x2−3x−c=0 jest równa:
a) 0, b) 1, c)2 jak to obliczyć? Prosze o pomoc
8 lis 23:21
Aga: liczba rozwiązań równania kwadratowego zależy od delty.
Δ>0 − dwa rozwiązania
Δ=0 − jedno rozwiązanie
Δ<0 − brak rozwiązań
wzór na deltę:
Δ=b2−4ac
nie wiemy nic o twoim c?
8 lis 23:24
iwona: no własnie to wszystko wiem i delte i miejsca zerowe itd jak sie oblicza w funkcji
kawadratowej, ale wlasnie zadanie dokładnie tak wyglada dlatego nie wiem jak zrobić. c jest
niewiadomą
8 lis 23:27
ICSP: zapewne:
dla jakich wartości parametru c liczba rozwiązań równania : x2 − 3x − c = 0 jest równa:
a) 0
b) = 1
c) = 2
mam racje?
8 lis 23:28
iwona: istnieje jesczez możliwosc taka,ze nie można wiedzieć czemu jest równe rozwiązanie bez
znajomości c, to jedyne co przychodzi mi do głowy.
8 lis 23:30
iwona: zadanie brzmi dokładnie tak jak napisałam, dokładnie co do słowa.
8 lis 23:31