pomocy ;)
dawid;): przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest o 2 dłuższa od przekątnej podstawy i
o 1 dłuższa od wysokości graniastosłupa .pole powierzchni całkowitej jest 9 +24√2
A długość przekątnej graniastosłupa ?
B.pole powierzchni bocznej
C objetość
prosze o pomoc
8 lis 23:06
dawid;): już nie trzeba

nie rozwiązywać
8 lis 23:13
dawid;): kurde zły wynik ... jednak trzeba
8 lis 23:16
dawid;): ETA bardzo prosze
8 lis 23:24
dawid;): pomocy
8 lis 23:41
dero2005:

dane:
d+2 = D → d = D−2
h+1 = D → h = D−1
z Pitagorasa
D
2 = d
2 + h
2
D
2 = (D−2)
2 + (D−1)
2
D
2 = D
2 − 4D + 4 + D
2 − 2D + 1
D
2 = 2D
2 − 6D + 5
D
2 − 6D + 5 = 0
Δ = 36 − 20 = 16
√Δ = 4
D
1 = 1
D
2 = 5
d
1 = −1 → odrzucamy
d
2 = 3
h
1 = 0 → odrzucamy
h
2 = 4
Pozostało
D = 5
d = 3
h = 4
V = a
2*h = (
32√2)
2*4 = 18
P
b = 4*a*h = 4*
32√2*4 = 24
√2
9 lis 07:34