?
xyz: wykaż, że suma pierwiastków wielomianu W(x)=x3−x2−4x+4 jest równa 1.
8 lis 23:05
kachamacha: to znajdź pierwiastki i je dodaj
8 lis 23:07
aga: x2(x−1)−4(x−1)=(x2−4)(x−1)= (x−2)(x+2)(x−1)=0
x=2 i x=−2 i x=1 to 2−2+1=1
8 lis 23:20
Jolanta: x2(x−1)−4(x−1)=(x2−4)(x−1)=(x+2)(x−2)(x−1)
x=−2 x=2 x=1
8 lis 23:20
Eta:
ze wzorów Viete
'a dla wielomianu ax
3+bx
2+cx+d
8 lis 23:23
Jolanta: szkoda,że tego w szkole nie uczą
9 lis 00:00
Gustlik: Jolu, wielu przydatnych rzeczy w szkole nie uczą, program z matmy jest dziurawy jak ser
szwajcarski. Geometria analityczna − bez wektorów, wielomiany − bez twierdzenia Bezout,
dzielenia i schematu Hornera, prawdopodobieństwo bez kombinatoryki, czyli budujemy dom, ale
bez fundamentów − a potem uczeń pozbawiony prostych metod robi "dookoła swiata", bo inaczej
się nie da. Osoba, która ułożyła taką podstawę programową, powinna zostać zwolniona ze
stanowiska, na którym pracuje, bo jest niekompetentna. Pozdrawiam
9 lis 00:39
9 lis 01:08
Jolanta: Tylko czy uczeń moze korzystac z wzorów,których go nie uczono ?
9 lis 01:10
ZKS:
Jeżeli samemu się opanuje materiał to oczywiście że można z nich korzystać byle by tylko
rozwiązanie było poprawne.
9 lis 01:14
Ewelcia: i zeby uczeń potrafił nauczycielowi wytłumaczyć nauczycielowi (jeżeli ten go spyta) skąd mu się
to wzieło, to będzie git
9 lis 01:17