Jeżeli liczba 78 jest o 50% większa od liczby c, to ile wynosi c?
zielony: Jeżeli liczba 78 jest o 50% większa od liczby c, to ile wynosi c?
no to wydaje mi się, ze
50%*c=78 ale zly wynik mi wychodzi 39
8 lis 22:51
ICSP: o 50% większa czyli 1,5c
8 lis 22:52
zielony: a e odpowiedziach podali, że 52
8 lis 22:52
ICSP: 1,5c = 78
rozwiąż to i otrzymasz c = 52
8 lis 22:53
Bogdan:
| | 78 | |
1,5c = 78 ⇒ c = |
| = 52 |
| | 1,5 | |
8 lis 22:53
zielony: no tak.... kurde dziękuje...
8 lis 22:53
8 lis 22:54